Ratiocomm

In Nederland sterven elke maand zeker 20 ziekenhuispatiënten door medische fouten. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Inspectie Gezondheidszorg. Daaruit blijkt ook dat elke maand gemiddeld 32 mensen schade oplopen door een fout in het ziekenhuis. https://www.rtlnieuws.nl/nederland/elke-maand-zeker-20-ziekenhuisdoden-door-medische-fouten

Deze cijfers liegen er niet om. In bijna 60% van de gevallen is er fout gehandeld door artsen of verplegend personeel. In het geval van overlijden is er meestal sprake van een reeks van missers zoals verkeerde diagnoses, communicatiefouten, foutief verstrekken van medicatie en het slecht bijhouden van dossiers.

Exacte cijfers en calamiteiten die betrekking hebben op trombosezorg zijn ons niet bekend. Wel weten wij van individuele gevallen waarbij communicatiefouten en hiaten in dossiers hebben geleid tot meldingen bij de inspectie.
Kijkend naar de processen van trombosezorg bij intramurale zorginstellingen dan zijn de meest foutgevoelige onderdelen:

Communicatiefouten
Incomplete dossiers
Starre trage processen

Communicatiefouten
Een veelvoorkomende communicatiefout treedt op bij het doorgeven van de INR waarde. De INR waarde is van cruciaal belang voor het doseerschema. En toch gaat dit regelmatig fout omdat men deze INR waarde handmatig invoert in het portal van de trombosedienst. Zo worden waarden omgedraaid (een INR van 2.5 wordt ingevoerd als 5.2) en errorcodes van de Roche meters worden ingevoerd als een INR waarde. Dit zijn ernstige communicatiefouten die simpel voorkomen kunnen worden met de oplossingen van Ratiocomm. De qLabs INR meter en de Trombosezorg App elimineren namelijk de handmatige bewerking. Via bluetooth wordt namelijk automatisch de meetgegevens in de Trombosezorg App toegevoegd.

Incomplete dossiers
Hiaten in trombosezorgdossiers zorgen ook voor fouten. Oorzaken zijn o.a. de gebrekkige communicatie tussen betrokken partijen, maar ook het ontbreken van essentiële koppelingen tussen bronsystemen. Bij zorginstellingen is het eerste wat Ratiocomm regelt een koppeling met het EVS, bijvoorbeeld Medimo. Zo is het medicatieoverzicht in het trombosedossier altijd actueel, en zijn interacterende medicijnen direct zichtbaar.

Starre trage processen
Starre trage processen werken foutgevoeligheid in de hand. Het prikken van de INR op een vaste dag in de week gebeurt veel, maar is niet wenselijk. Trombose houdt zich niet aan een vaste dag in de week. En toch gebeurt dit veel omdat het zo makkelijk is voor trombosediensten. Er moet namelijk te allen tijde een INR geprikt kunnen worden. Met een eigen qLabs INR meter en de Trombosezorg App voert u zelf de regie. Zo bent u niet afhankelijk van de prikdag van de trombosedienst. Trombosezorg is maatwerk waarbij timing cruciaal is. Net zoals de doseerschema’s die niet een standaard aantal weken kunnen zijn. Het doseerbriefje per post is een vertragende factor in het zorgproces en het komt nog altijd voor dat poststukken verdwijnen binnen of buiten de muren van een zorginstelling. Zie het voorbeeld via bijgevoegde link. https://www.tubantia.nl/enschede/postnl-raakt-1-200-trombosekaarten-van-patienten-uit-twente-en-de-achterhoek-kwijt~a8aa87ba/

Veiliger, sneller en goedkoper
Dat is waarin Ratiocomm uitblinkt ten opzichte van traditionele trombosediensten. Onze oplossingen zijn simpel en effectief. En hoe mooi kan het zijn dat u door te besparen op de kosten van uw huidige trombosedienst, tegelijk investeert in de kwaliteit van uw trombosezorg. Veilige zorg beter en sneller geregeld tegen minimaal 50% lagere kosten. Dat kunnen wij u laten ervaren, of beter nog laten vertellen door één van onze klanten. Wilt u met ons of met één van onze klanten hierover praten dan kan dat. Neem contact met ons op en het wordt geregeld.

Xander Schurink

Dit artikel is geschreven door: Xander Schurink

Terug naar nieuwsoverzicht